
RYNKOWE CENY SUROWCÓW Z DNIA 04.03.2021
Pszenica konsumpcyjna- 935 zł/t Pszenica paszowa – 942 zł/t Jęczmień paszowy – 777 zł/t Jęczmień konsumpcyjny – 785 zł/t Żyto konsumpcyjne- 665 zł/t Żyto paszowe- 704 zł/t Owies- 645 zł/t Pszenżyto- 780 zł/t Kukurydza paszowa- 872 zł/t Łubin paszowy – 1030 zł/t Groch paszowy – 1010 zł/t Bobik – […]
czytaj dalej

Warunki utrzymania bydła w świetle przepisów
Prawidłowe warunki utrzymania zwierząt są nie tylko jednym z warunków otrzymania dopłat, ale też zapewniają dobrostan. Ten z kolei pozytywnie wpływa na produkcyjność zapewniając niezbędne warunki bytowania, bierze się pod uwagę m.in.: prawidłowe rozwiązania techniczne pomieszczeń, minimalne wymiary stanowisk, mikroklimat (temperatura, wilgotność, oświetlenie, wymiana powietrza), prawidłowe odprowadzanie ścieków ze stanowisk oraz opiekę nad zwierzętami. WYMAGANE […]
czytaj dalej

Ketoza – groźna choroba metaboliczna bydła mlecznego
Ketoza to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń u dorosłego bydła mlecznego. Produkcja dużej ilości mleka to znaczne obciążenie dla organizmu krowy. W pewnym momencie nie jest ona w stanie zaspokoić swoich potrzeb pokarmowych, dochodzi do zaburzeń równowagi w organizmie i w konsekwencji choroby. Zazwyczaj pojawia się ona we wczesnej laktacji oraz jej szczycie i klinicznie […]
czytaj dalej

Bydło mleczne – 4 najpopularniejsze rasy hodowane w Polsce
Rasa holsztyńska (holsztyńsko-fryzyjska – HF) Rasa ta wywodzi się od czarno-białego bydła fryzyjskiego, sprowadzanego głównie z Holandii do Ameryki od początku XVII wieku. Hodowla tego bydła w USA na szerszą skalę rozpoczęła się po imporcie większej jego partii w połowie XIX wieku i powstaniu związków zrzeszających hodowców bydła tej rasy. Wprowadzenie do praktyki hodowlanej efektywnych […]
czytaj dalej

Powschodowe odchwaszczanie zbóż ozimych
Wschodzące chwasty znacznie łatwiej zwalczyć niż te dobrze ukorzenione, w zaawansowanej fazie rozwojowej. Jesienią dodatkowo możemy określić skład gatunkowy chwastów na plantacji i odpowiednio dobrać środek. Taka wczesna eliminacja konkurencji ze strony chwastów stwarza lepszy start roślinie uprawnej. Wśród herbicydów zalecanych do powschodowej , jesiennej aplikacji są takie, które również można stosować po siewie zbóż. […]
czytaj dalej

Bydło opasowe – 4 najpopularniejsze rasy hodowane w Polsce.
Limusine Ojczyzną rasy są centralne regiony Francji: Limousin i Marche, o surowym klimacie i skalistym podłożu. Te trudne warunki środowiskowe wpłynęły niewątpliwie na takie cechy dzisiejszych zwierząt jak: zdrowie, kondycja, zdolności adaptacyjne. Limousine – zwierzęta masywne i silne – były przez długi czas użytkowane jako siła pociągowa, a pod koniec okresu użytkowania opasane i przeznaczane na rzeź. Uzyskiwane od nich mięso odznaczało się wybitną […]
czytaj dalej

Skracać rzepak przed zimą czy nie?
Jednym z ważniejszych zabiegów wykonywanych na plantacji rzepaku w okresie jesiennym jest tzw. „skracanie”. Po co skracać? Większość plantatorów doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, że rzepak ozimy buduje swój plon już w okresie jesiennym. Wynika to stąd, że wzrost rzepaku jest bezpośrednio związany z rozwojem systemu korzeniowego. Najczęściej w II dekadzie października, rośliny rzepaku […]
czytaj dalej

O czym warto pamiętać przed zimą mając oborę uwięziową
W wolno stanowiskowym systemie utrzymania, krowy mając możliwość przemieszczania się dobrze zniosą niskie temperatury. Niestraszne im nawet -10oC pod warunkiem odpowiedniej ilości suchej ściółki i większej ilości pasz energetycznych oraz stałego dostępu do wody dostępnej z niezamarzających, czyli izolowanych lub podgrzewanych poideł. Utrzymanie odpowiedniej temperatury jest trudniejsze w hodowli uwięziowej Inaczej sytuacja wygląda w oborze […]
czytaj dalej

Kiedy możemy otworzyć pryzmę z kiszonką kukurydzy?
Pryzma z kiszonką powinna zostać otwarta co najmniej 6–8 tygodni po jej zamknięciu. Jest to czas, w którym w kiszonce następuje obniżenie pH do odpowiednio niskiego poziomu, a fermentacja odbywa się w kierunku kwasu mlekowego. Pobierając kiszonkę, odkrywamy folię tylko z takiej ilości, jakiej potrzebujemy jednorazowo. Ściana kiszonki powinna być pionowa, by jej kontakt z powietrzem był jak najmniejszy. Wymiary pryzmy, zbiornika powinny […]
czytaj dalej

Powszechny Spis Rolny – PSR 2020
Powszechny Spis Rolny – PSR 2020 Spis rolny przeprowadzany będzie na terytorium RP w terminie od 1 września do 30 listopada 2020 r., według stanu na dzień 1 czerwca 2020 r. Spis obejmie zasięgiem równocześnie cały kraj. Spisywane będą gospodarstwa, które 1 czerwca br. prowadziły działalność rolniczą. PSR realizowany jest jako badanie pełne, skierowane do gospodarstw rolnych, osób fizycznych oraz […]
czytaj dalej