
Dopłaty do ubezpieczenia zwierząt
Rolnicy, którzy hodują świnie, bydło, owce, kozy, konie lub drób i ubezpieczyli posiadane zwierzęta od ryzyka wystąpienia co najmniej jednej z kilkudziesięciu chorób zakaźnych, mogą ubiegać się w o refundację 70 proc. opłaconej składki. Pomoc realizowana jest w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 a wnioski będą przyjmowane od 27 stycznia […]
czytaj dalej

Fakty i mity – umowa handlowa z krajami Mercosur
Korzyści i zagrożenia dla rolników polskich wynikające z umowy handlowej z krajami Mercosur Umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a krajami Mercosur (Mercado Común del Sur) to temat, który wywołuje wiele emocji wśród polskich rolników. Mercosur to organizacja gospodarcza zrzeszająca kraje Ameryki Południowej, takie jak Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj i Wenezuela. Po latach negocjacji, […]
czytaj dalej

Zmniejszona produkcja siary u krów w okresie zimowym – przyczyny i konsekwencje
Czym jest siara? Siara (colostrum) jest pierwszym pokarmem, który otrzymują noworodki ssaków, w tym cieląt. Jest to wyjątkowa substancja, bogata w przeciwciała, składniki odżywcze i czynniki wzrostu, niezbędne dla prawidłowego rozwoju i przeżycia noworodka. W okresie zimowym często obserwuje się zjawisko zmniejszonej produkcji siary u krów, co może mieć poważne konsekwencje zarówno dla cieląt, jak […]
czytaj dalej

NOWE ŚRODKI NA INWESTYCJE PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO OCHRONY ŚRODOWISKA I KLIMATU
Kto może ubiegać się o przyznanie pomocy O pomoc może ubiegać się rolnik (osoba fizyczna, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, wspólnicy spółki cywilnej prowadzący działalność rolniczą w ramach spółki cywilnej) lub grupa rolników. Grupę rolników stanowi co najmniej trzech rolników będących osobami fizycznymi, którzy ubiegają się wspólnie o pomoc w celu zrealizowania inwestycji zbiorowej na […]
czytaj dalej

WIĘCEJ TŁUSZCZU W MLEKU – WIĘCEJ W PORTFELU HODOWCY
Zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku krów jest kluczowym celem wielu hodowców bydła mlecznego. Większa zawartość tłuszczu w mleku przekłada się na lepszą jakość produktów mlecznych, takich jak masło, śmietana, jogurt czy sery, co z kolei może generować większe zyski dla rolników. Istnieje wiele czynników wpływających na zawartość tłuszczu w mleku, w tym genetyka, dieta, warunki […]
czytaj dalej

IDEALNY TMR – RECEPTĄ NA WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ KRÓW MLECZNYCH
TMR (ang. Total Mixed Ration) to obecnie jeden z najpopularniejszych systemów żywienia krów mlecznych na świecie. System ten oparty jest na zadawaniu wymieszanych pasz treściwych, objętościowych oraz dodatków. Elementy te są siekane, mieszane w wozie paszowym w celu uzyskania jednorodnej mieszaniny. Ten system żywienia ma wiele zalet. Są to między innymi: możliwość zadawania paszy raz dziennie, […]
czytaj dalej

Źródła białka dla bydła
Białko jest najdroższym komponentem dawki, dlatego też ważne jest z jakiego źródła pochodzi. Duży udział kiszonki z kukurydzy oraz traw w żywieniu bydła wymaga stosowania pasz białkowych. Z reguły białko uzupełniane jest dodatkiem pasz treściwych, ale te niestety są bardzo drogie. Najtańsze białko, zawarte w kiszonkach z traw i lucerny, charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną […]
czytaj dalej

.
czytaj dalej

Kwaśny węglan sodu w żywieniu bydła
Kwaśny węglan sodu, znany także jako soda oczyszczona, to związek chemiczny o wzorze NaHCO3. Kwaśna soda działa jako bufor, który pomaga utrzymać optymalne pH w żwaczu bydła, zapobiegając zakwaszeniu i wspomagając proces trawienia. Karmienie bydła paszą objętościową, zawierającą duże ilości potasu, często powoduje niedobór sodu. Wśród typowych objawów deficytu tego pierwiastka znajdują się: utrata apetytu, […]
czytaj dalej

Ochrona kukurydzy przed chorobami i szkodnikami na początku wegetacji
Kukurydza to druga najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Niekiedy określana jest mianem uprawy dla leniwych, ale każdy kto ją wysiewał co najmniej przez kilka sezonów wie, że wcale nie jest ją prosto uprawiać. Zagrożeń dla tej rośliny nie brakuje, włącznie z tzw. rynkowymi, które wpływają na opłacalność produkcji. Wiosna to bardzo ważna pora roku pod […]
czytaj dalej