
WSKAŹNIKI ROZRODU KLUCZEM DO SUKCESU W HODOWLI BYDŁA MLECZNEGO
Wycielenie krów mlecznych jest procesem, który ma kluczowe znaczenie dla hodowli i produkcji mleka. To moment narodzin cielaka, który wymaga odpowiedniego przygotowania, opieki i monitorowania. Okres okołowycieleniowy jest równie ważny, ponieważ wpływa na zdrowie krów, produkcję mleka oraz zarządzanie reprodukcją. Hodowcy, którzy skupiają się na właściwym zarządzaniu tym kluczowym okresem, mogą przyczynić się do sukcesu […]
czytaj dalej

Optymalne Żywienie Bydła Mlecznego: Wpływ Pasz Pełnoporcjowych na Wydajność i Zdrowie
W dzisiejszych czasach, rolnictwo odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu żywności wysokiej jakości dla rosnącej populacji. W tym kontekście, produkcja mleka i jego przetwórstwo stanowią istotne elementy łańcucha żywnościowego. Bydło mleczne, jako źródło cennego surowca, wymaga szczególnej troski i uwagi. Kluczowym elementem w trosce o zdrowie i wydajność bydła mlecznego jest odpowiednie żywienie. W tym artykule […]
czytaj dalej

Żywienie bydła opasowego
Efektywna produkcja wołowiny powinna być oparta na racjonalnym żywieniu bydła mięsnego, dobrej genetyce i zabezpieczeniu zwierzętom właściwych warunków utrzymania. Spośród wszystkich kosztów jakie musi ponieść hodowca bydła opasowego żywienie stanowi ok. 60 %. Koszty związane z żywieniem zależą od intensywności i odpowiedniego zbilansowania dawki pokarmowej.Jeśli chcemy by nasze zwierzęta wyrosły jak najszybciej to musimy uwzględnić […]
czytaj dalej

Jak zabezpieczyć TMR w czasie upałów?
Bydło, a szczególnie krowy mleczne źle znosi wysokie temperatury. Co prawda w Polsce nie mamy tropików, ale dni z wysoką temperaturą zdarzają się często, a okres wysokich temperatur potrafi niekiedy trwać dość długo. W tym czasie, zwłaszcza krowy mleczne, a szczególnie dojne, dotkliwie odczuwają nadmierną temperaturę, gdyż ich termoregulacja nie nadąża z ochładzaniem organizmu. Znajduje […]
czytaj dalej

Wsparcie dla producentów pszenicy lub gryki, którzy sprzedali je od 15 kwietnia – nabór wniosków rozpoczęty
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpoczęła przyjmowanie wniosków o przyznanie pomocy producentom pszenicy lub gryki, którzy sprzedali bądź sprzedadzą ziarno między 15 kwietnia a 30 czerwca 2023 r. Wnioski można składać do 31 lipca 2023 r. To dofinansowanie dla rolników, którzy ponieśli straty z powodu agresji Rosji na Ukrainę. O tę pomoc mogą się ubiegać […]
czytaj dalej

BIAŁKO POCHODZENIA ROŚLINNEGO W ŻYWIENIU BYDŁA
Białko jest najdroższym komponentem dawki, dlatego też ważne jest z jakiego źródła pochodzi. Duży udział kiszonki z kukurydzy oraz traw w żywieniu bydła wymaga stosowania pasz białkowych. Z reguły białko uzupełniane jest dodatkiem pasz treściwych, ale te niestety są bardzo drogie. Najtańsze białko, zawarte w kiszonkach z traw i lucerny, charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną […]
czytaj dalej

Ekoschemat „Rolnictwo węglowe” – plan nawozowy
12 maja 2023 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie określenia dłuższego terminu składania wniosków o przyznanie pomocy finansowej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 oraz zgłaszania zmian do tych wniosków w 2023 r. Przedłużenie terminu – co obejmuje? Zgodnie z rozporządzeniem wnioski można składać do […]
czytaj dalej

Czy warto uprawiać soję?
Soja to roślina pełna zalet i niezwykle ważna dla rolnictwa. Niestety jej udział w strukturze zasiewów w PL i UE pomimo wielu starań jest w dalszym ciągu niezadowalający. Postęp genetyczny i zmieniające się warunki klimatyczne pozwalają na uprawę soi w wielu krajach UE, w tym również na terenie całej Polski. Jest to gatunek bardzo wartościowy […]
czytaj dalej

.
czytaj dalej

PH GLEBY, A NAWOŻENIE MINERALNE
Oddziaływanie nawozów mineralnych na odczyn gleby nie jest dla nikogo niespodzianką. To, co wylatuje z rozsiewacza, może zakwaszać nam glebę. Dotyczy to szczególnie nawozów azotowych. Wpływ nawozów mineralnych na odczyn gleby jest zjawiskiem dość złożonym, wymagającym uzględnienia kilku ważnych czynników: – składu chemicznego nawozu, w tym obecności i zawartości składników podlegających utlenieniu w glebie;– procesów […]
czytaj dalej