
ARiMR zwróci 70% kosztów – Dopłaty do ubezpieczenia zwierząt
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ogłosiła nabór na dopłaty do ubezpieczenia zwierząt gospodarskich w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 Poniżej przytaczam informacje opublikowane na stronie Agencji Od 27 sierpnia 2025 r. rolnicy, którzy hodują określone gatunki zwierząt i ubezpieczyli je od ryzyka wystąpienia co najmniej jednej z kilkudziesięciu chorób zakaźnych, […]
czytaj dalej

Dopłaty do ubezpieczenia zwierząt
Rolnicy, którzy hodują świnie, bydło, owce, kozy, konie lub drób i ubezpieczyli posiadane zwierzęta od ryzyka wystąpienia co najmniej jednej z kilkudziesięciu chorób zakaźnych, mogą ubiegać się w o refundację 70 proc. opłaconej składki. Pomoc realizowana jest w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 a wnioski będą przyjmowane od 27 stycznia […]
czytaj dalej

Fakty i mity – umowa handlowa z krajami Mercosur
Korzyści i zagrożenia dla rolników polskich wynikające z umowy handlowej z krajami Mercosur Umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a krajami Mercosur (Mercado Común del Sur) to temat, który wywołuje wiele emocji wśród polskich rolników. Mercosur to organizacja gospodarcza zrzeszająca kraje Ameryki Południowej, takie jak Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj i Wenezuela. Po latach negocjacji, […]
czytaj dalej

Zmniejszona produkcja siary u krów w okresie zimowym – przyczyny i konsekwencje
Czym jest siara? Siara (colostrum) jest pierwszym pokarmem, który otrzymują noworodki ssaków, w tym cieląt. Jest to wyjątkowa substancja, bogata w przeciwciała, składniki odżywcze i czynniki wzrostu, niezbędne dla prawidłowego rozwoju i przeżycia noworodka. W okresie zimowym często obserwuje się zjawisko zmniejszonej produkcji siary u krów, co może mieć poważne konsekwencje zarówno dla cieląt, jak […]
czytaj dalej

NOWE ŚRODKI NA INWESTYCJE PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO OCHRONY ŚRODOWISKA I KLIMATU
Kto może ubiegać się o przyznanie pomocy O pomoc może ubiegać się rolnik (osoba fizyczna, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, wspólnicy spółki cywilnej prowadzący działalność rolniczą w ramach spółki cywilnej) lub grupa rolników. Grupę rolników stanowi co najmniej trzech rolników będących osobami fizycznymi, którzy ubiegają się wspólnie o pomoc w celu zrealizowania inwestycji zbiorowej na […]
czytaj dalej

WIĘCEJ TŁUSZCZU W MLEKU – WIĘCEJ W PORTFELU HODOWCY
Zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku krów jest kluczowym celem wielu hodowców bydła mlecznego. Większa zawartość tłuszczu w mleku przekłada się na lepszą jakość produktów mlecznych, takich jak masło, śmietana, jogurt czy sery, co z kolei może generować większe zyski dla rolników. Istnieje wiele czynników wpływających na zawartość tłuszczu w mleku, w tym genetyka, dieta, warunki […]
czytaj dalej

IDEALNY TMR – RECEPTĄ NA WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ KRÓW MLECZNYCH
TMR (ang. Total Mixed Ration) to obecnie jeden z najpopularniejszych systemów żywienia krów mlecznych na świecie. System ten oparty jest na zadawaniu wymieszanych pasz treściwych, objętościowych oraz dodatków. Elementy te są siekane, mieszane w wozie paszowym w celu uzyskania jednorodnej mieszaniny. Ten system żywienia ma wiele zalet. Są to między innymi: możliwość zadawania paszy raz dziennie, […]
czytaj dalej

Źródła białka dla bydła
Białko jest najdroższym komponentem dawki, dlatego też ważne jest z jakiego źródła pochodzi. Duży udział kiszonki z kukurydzy oraz traw w żywieniu bydła wymaga stosowania pasz białkowych. Z reguły białko uzupełniane jest dodatkiem pasz treściwych, ale te niestety są bardzo drogie. Najtańsze białko, zawarte w kiszonkach z traw i lucerny, charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną […]
czytaj dalej

.
czytaj dalej

Kwaśny węglan sodu w żywieniu bydła
Kwaśny węglan sodu, znany także jako soda oczyszczona, to związek chemiczny o wzorze NaHCO3. Kwaśna soda działa jako bufor, który pomaga utrzymać optymalne pH w żwaczu bydła, zapobiegając zakwaszeniu i wspomagając proces trawienia. Karmienie bydła paszą objętościową, zawierającą duże ilości potasu, często powoduje niedobór sodu. Wśród typowych objawów deficytu tego pierwiastka znajdują się: utrata apetytu, […]
czytaj dalej