Rola witamin w żywieniu bydła mlecznego.
Witaminy to związki organiczne potrzebne w niewielkich ilościach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być wchłaniane z przewodu pokarmowego. Witamina może znajdować się w pożywieniu, lub może być syntetyzowana przez mikroorganizmy w układzie pokarmowym i wchłaniana przez zwierzę-żywiciela. Obecnie istnieje 14 uznanych witamin, ale nie wszystkie zwierzęta wymagają wszystkich 14 witamin, gdyż część z nich jest wytwarzana w organizmach zwierzat. Kiedy zwierzę wchłania niedostateczną ilość danej witaminy, obserwuje się różne reakcje w zależności od rodzaju witaminy oraz stopnia i czasu trwania niedoboru. Najpoważniejsza sytuacja (nierzadko obserwowana w stadzie krów mlecznych) to niedobór kliniczny, wywołujący różne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu krowy.
Na przykład krzywica i szkorbut wynikają z klinicznego niedoboru odpowiednio witaminy D i witaminy C. Marginesowe niedobory witamin mają zwykle bardziej subtelne i mniej określone objawy. Niepokój i zwiększona częstość występowania chorób zakaźnych można zaobserwować, gdy zwierzęta przyjmują niewystarczające ilości witamin.
Spośród 14 znanych witamin tylko dwie (witaminy A i E) mają bezwzględne wymagania żywieniowe dla krów mlecznych. Te dwie witaminy (lub ich prekursory) muszą znajdować się w pokarmie, inaczej krowy będą miały kliniczny niedobór i wynikajace z tego konsekwencje (spadek wydajności i problemy w zacieleniach). Odpowiednia ilość witaminy D może być syntetyzowana przez komórki skóry, gdy są one wystawione na światło słoneczne. Wątroba i nerki krowy mogą syntetyzować witaminę C. Bakterie żwacza i jelitowe syntetyzują większość, jeśli nie wszystkie, witaminy z grupy B i witaminy K, i w większości sytuacji krowy nie muszą spożywać tych witamin, aby zapobiec niedoborom klinicznym.
Funkcje najważniejszych witamim w metabolizmie bydła.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
• Witamina A Regulacja genowa, odporność, wzrok
• Witamina D Regulacja Ca i P, regulacja genowa
• Witamina E Przeciwutleniacz
• Witamina K Krzepnięcie krwi
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
• Biotyna Metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek
• Cholina Metabolizm i transport tłuszczów
• Folacin (kwas foliowy) Metabolizm nukleinowy i aminokwasowy
• Niacyna Metabolizm energetyczny
• Kwas pantotenowy Metabolizm węglowodanów i tłuszczów
• Ryboflawina Metabolizm energetyczny, synteza tiaminy i białek
• Pirydoksyna (witamina B6) Metabolizm aminokwasów
• Witamina B12 Metabolizm nukleinowy i aminokwasowy
• Witamina C Antyoksydant, metabolizm aminokwasów
Produkty witamimnowe znajdujace się w ofercie naszej firmy.
• FARMVIT KW
• FARMIT ANTYSOMATYK
• FARMWIT CJ- O
Zawartość minerałów i witamin w produktach linii FARMWIT.