14 Wrzesień

Rola witamin w żywieniu bydła mlecznego.

Witaminy to związki organiczne potrzebne w niewielkich ilościach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być wchłaniane z przewodu pokarmowego. Witamina może znajdować się w pożywieniu, lub może być syntetyzowana przez mikroorganizmy w układzie pokarmowym i wchłaniana przez zwierzę-żywiciela. Obecnie istnieje 14 uznanych witamin, ale nie wszystkie zwierzęta wymagają wszystkich 14 witamin, gdyż część z nich jest wytwarzana w organizmach zwierzat. Kiedy zwierzę wchłania niedostateczną ilość danej witaminy, obserwuje się różne reakcje w zależności od rodzaju witaminy oraz stopnia i czasu trwania niedoboru. Najpoważniejsza sytuacja (nierzadko obserwowana w stadzie krów mlecznych) to niedobór kliniczny, wywołujący różne zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu krowy.

Na przykład krzywica i szkorbut wynikają z klinicznego niedoboru odpowiednio witaminy D i witaminy C. Marginesowe niedobory witamin mają zwykle bardziej subtelne i mniej określone objawy. Niepokój i zwiększona częstość występowania chorób zakaźnych można zaobserwować, gdy zwierzęta przyjmują niewystarczające ilości witamin.

 Spośród 14 znanych witamin tylko dwie (witaminy A i E) mają bezwzględne wymagania żywieniowe dla krów mlecznych. Te dwie witaminy (lub ich prekursory) muszą znajdować się w pokarmie, inaczej krowy będą miały kliniczny niedobór i wynikajace z tego konsekwencje (spadek wydajności i problemy w zacieleniach).   Odpowiednia ilość witaminy D może być syntetyzowana przez komórki skóry, gdy są one wystawione na światło słoneczne. Wątroba i nerki krowy mogą syntetyzować witaminę C. Bakterie żwacza i jelitowe syntetyzują większość, jeśli nie wszystkie, witaminy z grupy B i witaminy K, i w większości sytuacji krowy nie muszą spożywać tych witamin, aby zapobiec niedoborom klinicznym.

Funkcje najważniejszych witamim w metabolizmie bydła.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

•  Witamina A                 Regulacja genowa, odporność, wzrok

•  Witamina D                 Regulacja Ca i P, regulacja genowa

•  Witamina E                 Przeciwutleniacz

•  Witamina K                 Krzepnięcie krwi

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

•  Biotyna                      Metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek

•  Cholina                      Metabolizm i transport tłuszczów

•  Folacin (kwas foliowy)       Metabolizm nukleinowy i aminokwasowy

•  Niacyna                      Metabolizm energetyczny

•  Kwas pantotenowy           Metabolizm węglowodanów i tłuszczów

•  Ryboflawina                 Metabolizm energetyczny, synteza tiaminy i białek

•  Pirydoksyna (witamina B6)   Metabolizm aminokwasów

•  Witamina B12                Metabolizm nukleinowy i aminokwasowy

•  Witamina C                  Antyoksydant, metabolizm aminokwasów

Produkty witamimnowe znajdujace się w ofercie naszej firmy.

 •  FARMVIT KW

 •  FARMIT ANTYSOMATYK

 •  FARMWIT CJ- O

Zawartość minerałów i witamin w produktach linii FARMWIT.

KONTAKT