Zmniejszona produkcja siary u krów w okresie zimowym – przyczyny i konsekwencje
Czym jest siara? Siara (colostrum) jest pierwszym pokarmem, który otrzymują noworodki ssaków, w tym cieląt. Jest to wyjątkowa substancja, bogata w przeciwciała, składniki odżywcze i czynniki wzrostu, niezbędne dla prawidłowego rozwoju i przeżycia noworodka. W okresie zimowym często obserwuje się zjawisko zmniejszonej produkcji siary u krów, co może mieć poważne konsekwencje zarówno dla cieląt, jak […]
czytaj dalej
NOWE ŚRODKI NA INWESTYCJE PRZYCZYNIAJĄCE SIĘ DO OCHRONY ŚRODOWISKA I KLIMATU
Kto może ubiegać się o przyznanie pomocy O pomoc może ubiegać się rolnik (osoba fizyczna, osoba prawna, jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, wspólnicy spółki cywilnej prowadzący działalność rolniczą w ramach spółki cywilnej) lub grupa rolników. Grupę rolników stanowi co najmniej trzech rolników będących osobami fizycznymi, którzy ubiegają się wspólnie o pomoc w celu zrealizowania inwestycji zbiorowej na […]
czytaj dalej
WIĘCEJ TŁUSZCZU W MLEKU – WIĘCEJ W PORTFELU HODOWCY
Zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku krów jest kluczowym celem wielu hodowców bydła mlecznego. Większa zawartość tłuszczu w mleku przekłada się na lepszą jakość produktów mlecznych, takich jak masło, śmietana, jogurt czy sery, co z kolei może generować większe zyski dla rolników. Istnieje wiele czynników wpływających na zawartość tłuszczu w mleku, w tym genetyka, dieta, warunki […]
czytaj dalej
IDEALNY TMR – RECEPTĄ NA WYSOKĄ WYDAJNOŚĆ KRÓW MLECZNYCH
TMR (ang. Total Mixed Ration) to obecnie jeden z najpopularniejszych systemów żywienia krów mlecznych na świecie. System ten oparty jest na zadawaniu wymieszanych pasz treściwych, objętościowych oraz dodatków. Elementy te są siekane, mieszane w wozie paszowym w celu uzyskania jednorodnej mieszaniny. Ten system żywienia ma wiele zalet. Są to między innymi: możliwość zadawania paszy raz dziennie, […]
czytaj dalej
Źródła białka dla bydła
Białko jest najdroższym komponentem dawki, dlatego też ważne jest z jakiego źródła pochodzi. Duży udział kiszonki z kukurydzy oraz traw w żywieniu bydła wymaga stosowania pasz białkowych. Z reguły białko uzupełniane jest dodatkiem pasz treściwych, ale te niestety są bardzo drogie. Najtańsze białko, zawarte w kiszonkach z traw i lucerny, charakteryzuje się wysoką wartością biologiczną […]
czytaj dalej
.
czytaj dalej
Kwaśny węglan sodu w żywieniu bydła
Kwaśny węglan sodu, znany także jako soda oczyszczona, to związek chemiczny o wzorze NaHCO3. Kwaśna soda działa jako bufor, który pomaga utrzymać optymalne pH w żwaczu bydła, zapobiegając zakwaszeniu i wspomagając proces trawienia. Karmienie bydła paszą objętościową, zawierającą duże ilości potasu, często powoduje niedobór sodu. Wśród typowych objawów deficytu tego pierwiastka znajdują się: utrata apetytu, […]
czytaj dalej
Ochrona kukurydzy przed chorobami i szkodnikami na początku wegetacji
Kukurydza to druga najważniejsza roślina rolnicza w Polsce. Niekiedy określana jest mianem uprawy dla leniwych, ale każdy kto ją wysiewał co najmniej przez kilka sezonów wie, że wcale nie jest ją prosto uprawiać. Zagrożeń dla tej rośliny nie brakuje, włącznie z tzw. rynkowymi, które wpływają na opłacalność produkcji. Wiosna to bardzo ważna pora roku pod […]
czytaj dalej
Dopłaty do sprzedanego zboża 2024
Rząd przyjął rozporządzenie, na podstawie którego będzie realizowana pomoc w formie dopłat do zbóż dla producentów rolnych. Rolnicy, którzy sprzedali zboże od 1 stycznia do 10 marca otrzymają dopłatę 200 zł do tony, natomiast dla rolników, którzy sprzedali zboże od 11 marca i zrobią to do końca maja zaplanowano 300 zł do tony. Określono też […]
czytaj dalej
Dopłaty bezpośrednie i obszarowe w 2024 roku
WNIOSKI O DOPŁATY BEZPOŚREDNIE W 2024 ROKUDnia 15 marca rusza nabór wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich oraz płatności obszarowych w ramach II filara WPR za 2024 roku. Warto wiedzieć, że: Podstawowy termin składania wniosków upłynie dnia 15 maja 2024 roku.Wniosek może być także złożony w terminie 25 dni kalendarzowych po terminie składania wniosków, tj. do […]
czytaj dalej